Witte Meikaas
Al sinds 1988 produceren wij het jaar rond Witte Meikaas.
Van oorsprong werd witte Meikaas aan het begin van het weideseizoen gemaakt. Omdat men 's winters op de meeste boerderijen geen kaas maakte, was de meimaand voor de rabbijnse toezichthouders de periode bij uitstek om hen te contracteren en het gereedschap te reinigen volgens de joodse spijswetten. Nog steeds wordt Witte Meikaas voornamelijk gemaakt ten behoeve van de (oudere) joodse consumenten in en rond Amsterdam.
Bijna alle kaasspeciaalzaken, dagmarkten in Amsterdam en tal van andere plaatsen verkoopt men jaar rond verse
Witte Meikaas. Verder is hij vooral in trek bij buitenlanders: Russen, Portugezen en Zuid-Amerikanen. Traditioneel wordt de kaas zonder zuursel bereid. Verder wordt de wrongel zo grof mogelijk gesneden en voorzichtig geroerd, om het uitlekken van de wei te beperken. Witte meikaas heeft een gewicht van 3 kg
Product informatie
Omschrijving smaak: Meikaas is nauw verwant aan Mozzarella. De smaak is fris, zuiver en romig.
Segment: Verse kaas
Gewicht: 3 kg
Melksoort: Koemelk
Melkbehandeling: Gepasteuriseerd
Recepten Witte Meikaas
Botersla met gemarineerde Witte Meikaas
(Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen)
Benodigdheden:
Bereiding:Vorm de kaas tot bolletjes ter grootte van een walnoot of snijd de kaas in blokjes van ca. 3 cm. Wrijf de mosterd- en korianderzaadjes in een vijzel fijn en meng ze in een kom met de sinaasappelrasp, 2 eetlepels sinaasappelsap en de olie. Roer het bieslook erdoor en breng de marinade op smaak met zout en peper. Schep de bolletjes of blokjes kaas door de marinade en laat ze een dag marineren. Schep ze af en toe om.Was de sla, maak de bladeren droog in een slacentrifuge en scheur ze in stukken. Verdeel de sla over vier borden en schep de bolletjes kaas erop. Sprenkel de rest van de marinade erover. |
Bruschette met Witte Meikaas en radijs
Lunchgerecht of voorgerecht voor 4 personen
- ½ bos radijs
- ½ eetlepels citroensap
- 3-4 eetlepels olijfolie extra vierge
- zout, versgemalen peper
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
- 4 dikke sneden donker vloerbrood
- 50 gram rucola
- 200 gram verse meikaas
Rooster de sneden brood tussen de contactgrill of op een bakplaat onder de ovengrill mooi bruin. Leg de sneden brood op vier borden en druppel er wat olijfolie over. Verdeel de rucola erover. Snijd de kaas in dikke plakken en leg ze op de rucola. Schep de radijs-salsa op de kaas en maal er nog wat peper boven.
Groene asperges met Witte Meikaas
Voorgerecht voor 4 personen
Snijd van de asperges het houtachtige uiteinde op 2-3 cm af. Kook de asperges in een aspergepan met ruim water met wat zout in 5-8 minuten beetgaar. Hak de pistachenootjes grof. Verkruimel de meikaas boven een kom en schep de pistachenootjes, -kappertjes en dragon erdoor. Maal er wat peper boven en voeg eventueel wat zout toe. Neem de gekookte asperges met een schuimspaan uit de pan en leg ze op vier borden met de punten naar een kant. Schep het meikaasmengsel erover. Tip: Gratineer de asperges heel even onder een hete grill tot de kaas licht gaat kleuren. |
Pistolet Witte Meikaas
Snij een pistoletje open en beleg het met een plak rauwe ham, een plak Arcadia Witte Mei kaas en 2 gehalveerde torstomaatjes. Maak het geheel af met verse tijm of basilicum.
Taartje met Witte Meikaas, pesto en tomaten
Verwarm de oven voor op 225 C. Plakjes bladerdeeg bestrijken met losgeklopte ei. Leg hierop een plak Arcadia Witte Meikaas (eerst de plak afdrogen met keukenpapier). Halveer een paar trostomaatjes en leg ze op de plakjes Witte Mei. Besmeer de tomaatjes met verse pesto. Bak de taartjes tot ze goudbruin en knapperig zijn en maak het geheel af met verse oregano. Eet smakelijk!
Omelet met witte meikaas
Klop 2 eieren goed los. Voeg een snuifje zout en peper toe. Snij 50 à 75 gram Arcadia Witte Meikaas in kleine platte stukjes en meng het met de eieren. Snij enkele trostomaatjes in kleine stukje. Bak het geheel goudbruin. Bestrooi de omelet met bieslook of peterselie. Genieten!
Tip: Maak ook eens een Spaanse omelet en voeg stukjes chorizo toe. Of een Italiaanse omelet met een geperst teentje knoflook en basilicum om te bewerken.